Bornholmania
I Östersjön, belägen öster om den danska huvudön Sjælland, nordöst om Bundesrepublik Deutschland, norr om den nordkust som tillhör Rzeczpospolita Polska och söder om sydkusten på Swärje, är den söta, danska ön Bornholm belägen med sin övernaturligt vackra yta på cirka 588 kvadratkilometer, innehållande en varierad natur som skiljer sig från resten av dejlige Danmark. Öns landskap består av allt från dramatiska och branta men ack så natursköna klippor, samt mysiga, långsträckta sandstränder för den badsugne sommargästen, samt bördigt jordbruksland och lummiga skogar med en biologisk mångfald av flora och fauna som får Moder Natur att drunkna i tårarna från den snorigaste berördhetsgråt. Till denna ljuvliga fauna räknar man dock inte in öns precis lika ljuvliga befolkning på runt 40 000 invånare.
Bornholm har en lång och komplex historia som sträcker sig tillbaka till urminnes tider, nämligen stenåldern, och arkeologiska fynd vittnar om en långvarig mänsklig närvaro på ön. Under bronsåldern blev Bornholm ett viktigt centrum för handel och kulturutbyte i Östersjöregionen, vilket kan beskådas i form av många hällristningar och andra fornlämningar. Under medeltiden blev Bornholm en del av det danska kungariket. Biskopsstiftet i Lund, som då låg i Danmark, hade stor makt över Bornholm. Under denna period byggdes flera av de karakteristiska rundkyrkorna på ön, som anses ha använts både som religiösa byggnader och som försvarsanläggningar. På ön finns fortfarande flera av dessa välbevarade kyrkor kvar (men vilket jävla europeiskt land har INTE kyrkor som står och murrar på plats och oplats? Så jag skiter faktiskt blanka fan i att skriva ner några exempel. Googla skiten istället om du förlorar sömn över detta).
Rønne, den charmiga staden på den underbara danska ön Bornholms sydvästkust, bär på en historia med en begynnelse i 1200-talets dimmor, då platsen beskrivs i historiska krönikor som en betydande handelsplats. På denna tid var ön en viktig del av den medeltida handeln i Östersjön. Rønne, med sin hamn, blev jävligt snabbt en mittpunkt för handel och sjöfart, vilket gjorde den lockande för både lukrativa köpmän och kalkylerande makthavare som ville käka kakan och likt förbannat behålla den. Under Hansans storhetstid på 1300- och 1400-talet var Rønne en del av det omfattande nätverk av handelsstäder som dominerade handeln i norra Europa. Staden blomstrade som en knutpunkt för varor som spannmål, fisk och hantverk av oräkneliga slag. Den ökande handeln kom också med konflikter, och ön var ofta en strategisk spelbricka i de många krigen mellan konungarikerna Danmark och Sverige.
På 1300-talet kom Bornholm att bli involverad i konflikten mellan den danska kronan och det mäktiga handelsförbundet Hansan. Bornholm blev pantat till Lübeck under en period på 1500-talet, och det var inte förrän 1576 som Danmark återfick full kontroll över denna mysholme. Under det dansk-svenska kriget 1658-1660 råkade Bornholm under kortvarig svensk kontroll.
Under 1600-talet drabbades Bornholm och Rønne (igen) av krig och sjukdomar. Efter freden i Roskilde 1658 råkade Bornholm bli svenskt men tack vare ett skithäftigt uppror från Bornholmarna lyckades den svenska garnisonen fördrivas, varefter Bornholm återgick till Danmark. . Under 1700-talet började staden se en ekonomisk återuppgång tack vare fisket och sjöfarten. Under 1800-talet genomgick Rønne en betydande förändring när den industriella revolutionen nådde Bornholm. Hamnen moderniserades, vilket förbättrade handelsmöjligheterna, och nya industrier, särskilt inom keramik och glas, etablerades. Dessa innovationer bidrog till en befolkningstillväxt och ännu en ekonomisk uppgång.
Öns strategiska läge gjorde att den under andra världskriget hann ockuperas av styrkor från Tredje riket och senare av Sovjetunionen, trots att övriga Danmark hade befriats av allierade styrkor redan den 4 maj 1945. Tråkigt nog jämnades 7-8 maj nästan hela huvudorten Rønne med marken när Stalins flygvapen bombade området för att kuva den tyske flottkaptenen Gerhard von Kratz, som totalvägrade att kapitulera för den röda armén. Tio oskyldiga människor miste livet under denna ohyggliga tragedi och det skulle ta flera år att återuppbygga vackra Rønne med dess traditionella arkitektur, pittoreska gator och välbevarade korsvirkeshus. De sovjetiska trupperna blev kvar på Bornholm fram till 1946. Efter kriget återuppbyggdes staden med hjälp av ett betydande internationellt stöd. Från svenskt håll bidrogs det med cirka 300 timmerhus till staden, medan resten av Danmark, inklusive Grönland och Färöarna, samlade in den ansenliga summan av 8 miljoner danska kronor som hjälp till återuppbyggandet av staden.
Blykobbe plantage, eller Nordskoven som den kallas i folkmun, är Rønnes stadsskog.
Skogen har fått sitt skitroliga namn efter Blykobbegård som är beläget i närheten. Själva benämningen "blykob" är möjligen ett person- eller smeknamn och kan betyda "blyhuvud" (danska: blyhoved). Plantagen kallades också tidigare för Sandflugtskoven.
Blykobbe
plantages jord består av kol, sand och lera. Dessa avlagringar kom till
för mellan 210 miljoner och 140 miljoner år sedan, under juraperioden.
Det som idag är Blykobbe plantage var en deltaregion under denna tid,
där flera flodarmar mynnade ut i havet. Floderna fick sandavlagringar,
medan laguner och lugnare vattenvägar fick lager av fin sand och lera.
Däremellan finns lager av kol och dött växtmaterial som inte kunde
brytas ned på grund av syrebrist. Bl.a. för att sand och jord begravde
växtmaterialet. Längre norröver, längs kusten i Hasle har fossila ben
från svanödlor (vetenskapligt namn: plesiosauria) och dinosauriefotspår
upptäckts i de geologiska lager som Blykobbe plantage vilar på.
Idag
kan du röra dig längs fem utvalda vandringsleder eller de många
stigarna som slingrar sig genom skogen. På dess sydligaste punkt finns
Bornholms enda hundskog, där Rønnes invånare rastar sina fyrfota,
bajsätande vänner utan koppel och risken att ränna in i några
fågelbesläktade urtidsreptiler.
Har du möjlighet att besöka Bornholm så gör det! Kan inte fatta hur fan jag kunde missa en sådan här plats!
- Officiell hemsida för Jonathan Sand -